Najbolji rezultati u vađenju ruda i metala

Bez autora
Dec 27 2010

Industrijska proizvodnja Republike Srpske za deset mjeseci ove godine ostvarila je rast od 3,3 odsto u odnosu na isti period lani. U oblasti vađenja ruda metala ostvareno je najveće povećanje proizvodnje, dok je tekstilna industrija imala najoštriji pad. Vađenje ruda i kamena zabilježilo je rast od 8,7, a prerađivačka industrija od pet odsto, dok je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom zabilježen pad od 1,5 odsto. Rast proizvodnje u ovom periodu ostvaren je u četrnaest oblasti, dok je u trinaest oblasti došlo do pada. Najviše je oslabila tekstilna industrija, a najveći rast ostvaren je u oblasti vađenja rude metala. Podaci o izvršenim građevinskim radovima za deset mjeseci 2010. godine u odnosu na isti period lani pokazuju dodatni pad vrijednosti izvršenih radova, i to od 22 odsto, i dodatno smanjenje broja građevinskih radnika za 13 odsto.

Najbolji rezultati u vađenju ruda i metalaIndustrijska proizvodnja Republike Srpske za deset mjeseci ove godine ostvarila je rast od 3,3 odsto u odnosu na isti period lani.

U oblasti vađenja ruda metala ostvareno je najveće povećanje proizvodnje, dok je tekstilna industrija imala najoštriji pad.

Prema podacima Privredne komore Republike Srpske, vađenje ruda i kamena zabilježilo je rast od 8,7, a prerađivačka industrija od pet odsto, dok je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom zabilježen pad od 1,5 odsto.

- Rast proizvodnje u ovom periodu ostvaren je u četrnaest oblasti, dok je u trinaest oblasti došlo do pada. Najviše je oslabila tekstilna industrija, a najveći rast ostvaren je u oblasti vađenja rude metala - podaci su Privredne komore.

Podaci o izvršenim građevinskim radovima za deset mjeseci 2010. godine u odnosu na isti period lani pokazuju dodatni pad vrijednosti izvršenih radova, i to od 22 odsto, i dodatno smanjenje broja građevinskih radnika za 13 odsto.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica kaže da su ovo dosta povoljni rezultati i da će se industrijska proizvodnja na ovom nivou zadržati i za cijelu 2010. godinu.

- Ako bi se ovaj nivo proizvodnje zadržao i u 2011. godini, to bi bilo i iznad realnih očekivanja. Proizvodnja u Hrvatskoj doživjela je pad, te smo i s te strane u prednosti - naglasio je Vukmirica.

Na nivou BiH rast industrijske proizvodnje iznosi 0,8 odsto, a u FBiH 2,5 odsto.

- Rast industrijske proizvodnje u Srbiji za deset mjeseci ove, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 3,7 odsto, dok je u Hrvatskoj industrijska proizvodnja manja za 1,8 odsto - kažu u Privrednoj komori RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik